Kastanje tafels en banken

tafel-en-banken1.jpg
tafel-en-banken4.jpg
tafel-en-banken5.jpg
tafel-en-banken2.jpg
tafel-en-banken3.jpg

Deze sets van tafels en banken in tamme kastanje zijn gemaakt in opdracht van het MOT in Grimbergen. Daar zullen ze niet alleen als picknicktafels en -banken dienen, maar gaan ze ook ingezet worden als knutselbanken tijdens workshops met kinderen. In het lastenboek stonden daarom sleutelwoorden zoals robuust, duurzaam, sterk en zwaar.

Voor tafels zowel als banken werd gebruik gemaakt van dezelfde klassieke tafelconstructie met regels. Alle onderdelen zijn in mekaar gezet met getrokken pen in gat verbindingen. Geheel in stijl met het museum (Oude Technieken, du-uuh!) werden alle gaten met een beitel uitgehakt en de pennen met een rugzaag gezaagd. De schuin geplaatste poten zorgen niet alleen voor stabiliteit maar laten ook ruimte om werkstukken met spanvijzen op het tafelblad te klemmen. De pennen in de onderligger zijn opgewigd met eiken wiggen.

De tafelbladen zijn gelamineerd met watervaste lijm en aan het onderstel verbonden met zogenaamde krimpblokjes om het “werken” van het hout toe te laten. De zitting van de banken daarentegen bestaat uit twee aparte planken die rechtstreeks aan het onderstel geschroefd zijn. Door de beperkte breedte is een extra groot boorgat in de korte regel voldoende om barsten tegen te gaan.

  • Houtsoort: tamme kastanje (robinia voor duvels en krimpblokjes en eik voor wiggen)
  • Herkomst hout: Eindhoven, Nederland