Ruw eiken bankje

eiken-bank5.jpg
eiken-bank2.jpg
eiken-bank4.jpg
eiken-bank6.jpg
eiken-bank1.jpg
eiken-bank7.jpg

Toen ik dit ontwerp voor het eerst zag, dacht ik “Hmm, beetje primitief”. Wel, primitief is het allerminst maar wel eeuwenoud, door vele iteraties gegaan en eigenlijk niet meer te verbeteren.

Door de volledige pootbreedte te gebruiken in de pen, wordt het doorzakken van de schuin geplaatste poten in de lengterichting maximaal tegengewerkt. De enkele schouder aan de buitenkant maximaliseert niet alleen de pendikte en het materiaal rondom de gaten in de plank, ze resulteert ook in een asymmetrische kracht die het spreiden van de poten in de breedte tegenwerkt.

De grootste uitdaging voor de maker is om de gaten onder de juiste samengestelde hoek uit te beitelen. De rest is voornamelijk het hoofd erbij houden tijdens de layout (er zit namelijk geen enkele rechte hoek in) en vervolgens netjes op de lijntjes zagen.

De ruwe look werd verkregen door schuin op de draad te schaven met de voorloper, vervolgens het hout af te branden (er schuilt een beetje pyromaan in ieder van ons:-)) en het vroeghout selectief te verwijderen met een staalborstel.

  • Houtsoort: eik
  • Herkomst hout: Gontrode
  • Afwerking: een enkele laag citroengrasolie